Cloud security

Cloud security is essentieel voor bedrijven die gebruikmaken van cloudtechnologie als Azure en Microsoft 365. Het biedt vergaande bescherming tegen de groeiende bedreigingen van cyberaanvallen en datalekken, die steeds geavanceerder en frequenter worden. Het is dan ook niet de vraag of je bedrijf slachtoffer wordt van bijvoorbeeld een hack of breach, maar wanneer.

 

In een tijd waarin data en technologie een cruciale rol speelt in de bedrijfsvoering, zorgt een sterke cloud security strategie ervoor dat je systemen en gegevens zo goed mogelijk beveiligd blijven, ongeacht waar ze worden opgeslagen of verwerkt.

Phishing, mobile phone hacker or cyber scam concept. Password an

Uitdagingen rond IT security en cloud

Cloud heeft de manier waarop organisaties werken getransformeerd, maar brengt ook unieke uitdagingen met zich mee. De toegenomen toegankelijkheid van data via verschillende apparaten en locaties vergroot het aanvalsoppervlak. Daarnaast vereist het beheer van beveiliging in hybride cloudomgevingen gespecialiseerde kennis en constante monitoring. Bovendien moeten bedrijven in toenemende mate voldoen aan strenge regelgeving en compliance-eisen, wat complex kan zijn in een cloudomgeving.

De voordelen van managed cloud security

Het uitbesteden van de complexiteit van cloud security aan een externe, specialistische partij (Managed Services Provider) heeft verschillende belangrijke voordelen ten opzichte van het eigen beheer regelen van de veiligheid van je cloudomgeving.

  • Expertise van specialisten: Door cloud security uit te besteden aan een gespecialiseerde partner, heb je direct toegang tot diepgaande kennis en ervaring op het gebied van cloudbeveiliging. Experts die op de hoogte zijn van de nieuwste bedreigingen en beveiligingsoplossingen.
  • Toegang tot geavanceerde technologie: Managed Cloud Security providers hebben toegang tot de nieuwste beveiligingstechnologieën en tools die mogelijk te duur of complex zijn om zelf te implementeren.
  • Continu monitoring en snelle respons: Een gespecialiseerde partner biedt 24/7 monitoring van je cloudomgeving, waardoor bedreigingen snel worden gedetecteerd en aangepakt. Dit minimaliseert de kans op beveiligingsincidenten en je kunt snel schakelen wanneer dat nodig is.
  • Kostenefficiëntie: Het uitbesteden van cloud security kan kosteneffectief zijn, aangezien het voorkomt dat je moet investeren in dure infrastructuur en gespecialiseerd personeel. Je betaalt een vast, maandelijks bedrag voor de dienstverlening.

Onze ondersteuning op het gebied van managed cloud security

Bij Valid hanteren we standaard een uitgebreide, integrale benadering voor Cloud Security, die begint met een gedetailleerde risicoanalyse en benchmarking op basis van bewezen standaarden (op basis van Center for Internet Security – CIS). We implementeren zowel basis- als geavanceerde beveiligingsmaatregelen, passend bij de behoeften van jouw organisatie.

Naast technische maatregelen, bieden we ook training en bewustwording voor medewerkers, zodat zij zo goed mogelijk op de hoogte zijn van de belangrijkste risico’s en hoe je daar zo goed mogelijk mee om kan gaan. Want maar liefst in 82% van de security-incidenten is er een menselijke factor bij betrokken.

Een strategische benadering van IT security voor cloud

Onze integrale en bewezen effectieve aanpak voor security van je Azure- en Microsoft 365 omgeving bestaat uit de volgende stappen:

1. Benchmarks voor Azure- en Microsoft 365 omgeving

Azure benchmarks

  • Accountbeheer: Configureren van Azure AD om sterke wachtwoordbeleidsregels af te dwingen en instellen van multi-factor authenticatie (MFA) voor alle gebruikers.
  • Netwerkconfiguratie: Instellen van netwerkbeveiligingsgroepen (NSG’s) om verkeer te filteren en beperken van de toegang tot kritieke resources door alleen noodzakelijke poorten en IP-adressen toe te staan.
  • Logboekregistratie en monitoring: Activeren van Azure Monitor en Log Analytics om gedetailleerde logboeken bij te houden en waarschuwingen in te stellen voor verdachte activiteiten.
  • Encryptie: We zorgen ervoor dat gegevens in rust en tijdens transport worden versleuteld. We stellen Azure Key Vault voor het beheer van encryptiesleutels.
  • Beveiligingsbeleid: Het gebruiken Azure Policy om beveiligingsstandaarden af te dwingen en afwijkingen van het beleid automatisch te detecteren en te corrigeren.
Microsoft 365 benchmarks
  • Beveiligingsinstellingen: Configureren van beveiligingsinstellingen voor Exchange Online, SharePoint Online, OneDrive for Business en Teams volgens de CIS-aanbevelingen.
  • Gegevensbescherming: We gebruiken Office 365 Data Loss Prevention (DLP) om te voorkomen dat gevoelige informatie naar onbevoegde personen wordt verzonden.
  • Toegangsbeheer: Implementeren van Conditional Access Policies om toegang tot Microsoft 365-diensten te beperken op basis van locatie, apparaat en risiconiveau.
  • Auditlogboeken: We gebruiken Unified Audit Logging in om alle activiteiten binnen Microsoft 365 te registreren en te monitoren.
  • Advanced Threat Protection (ATP): Activeren van Microsoft Defender for Office 365 voor bescherming tegen phishing, malware en andere geavanceerde bedreigingen
2. Regelmatige evaluatie en audits
  • Periodieke beoordelingen: Cloud Security is een iteratief en continu proces. We voeren regelmatig beoordelingen en audits uit van je Azure- en Microsoft 365-omgeving op basis van de CIS benchmarks om ervoor te zorgen dat alle aanbevelingen correct zijn geïmplementeerd en onderhouden.
  • Vulnerability assessments: We gebruiken tools zoals Microsoft Defender Vulnerability Management om zwakke punten in je cloudomgevingen te identificeren en aan te pakken.
3. Training en bewustwording
  • Gebruikerstraining: We zorgen ervoor dat alle gebruikers regelmatig training krijgen over beveiligingsbewustzijn, phishing-aanvallen en best practices voor wachtwoordbeheer.
  • Teamtraining: We bieden gespecialiseerde training aan IT- en beveiligingsteams over de implementatie en het onderhoud van CIS benchmarks in Azure en Microsoft 365.
4. Automatisering en orchestration
  • Automatiseer beveiligingstaken: We gebruiken Azure Automation en PowerShell scripts om routinematige beveiligingstaken te automatiseren, zoals het toepassen van beveiligingspatches en configuratiebeheer.
  • Orchestration: We implementeren Security Orchestration, Automation, and Response (SOAR) oplossingen om beveiligingsincidenten snel te detecteren, te onderzoeken en te reageren.
5. Gebruik van Azure Security Center en Microsoft Secure Score
  • Azure Security Center: We zetten Azure Security Center in om een gecentraliseerd overzicht te krijgen van de beveiligingsstatus van je Azure-resources. Dit geeft aanbevelingen en automatische correctieacties op basis van best practices.
  • Microsoft Secure Score: We implementeren Microsoft Secure Score om de beveiligingsstatus van je Microsoft 365-omgeving te evalueren en te verbeteren. Daarnaast volgen we de aanbevelingen op die door Secure Score worden gegeven om zwakke punten aan te pakken.
6. Incident response planning
  • Incident response plan: We ontwikkelen en onderhouden gezamenlijk een incident response plan specifiek voor cloudgebaseerde systemen. We zorgen ervoor dat je plan procedures bevat voor detectie, melding, onderzoek en herstel van beveiligingsincidenten.
  • Simulatie-oefeningen: We voeren regelmatig simulatie-oefeningen (bijvoorbeeld MAST) uit om je incident response plan te testen en te verbeteren.

Cloud Security Benchmark

De cloud biedt veel voordelen zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en mobiliteit. Tegelijkertijd maakt cloud computing organisaties kwetsbaar voor cyberaanvallen die daarom steeds vaker en met steeds meer succes worden uitgevoerd. Hoog tijd om je weerbaarheid te vergroten en bedreiging om te zetten in kansen. Ken je de status van je cloudbeveiliging? Waar scoor je goed, waar is ruimte voor verbetering?

De Cloud Security Benchmark is een kosteneffectieve manier om de antwoorden op deze vragen te vinden. De benchmark helpt kwetsbaarheden te identificeren en biedt inzichten om ze te verhelpen.

Het is dus een objectieve methode om je beveiligingsstatus te beoordelen, risico’s te beperken en een solide basis te leggen voor een effectieve beveiligingsstrategie. Je krijgt grip op de beveiliging en dat geeft gemoedsrust omdat je kunt vertrouwen op je IT-systemen.

Vault security

Klinkt complex? Laat cloud security over aan een specialist!

Cloud Security is een complex vraagstuk en naarmate dreigingen toenemen en de afhankelijkheid van technologie groeit, zal het alleen maar complexer worden. Het is dan ook aan te raden om Cloud Security uit te besteden aan een ervaren specialist, bijvoorbeeld je Managed Services dienstverlener. Ga uitgebreid in gesprek om risico’s en maatregelen te bespreken, zodat je je organisatie zo goed mogelijk kunt voorbereiden op- en wapenen tegen dreigingen.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie
Valid – CTA 1