Cloud infrastructuur

Een flexibele en schaalbare IT-infrastructuur is het cruciale IT-fundament voor elke organisatie. Een solide cloud infrastructuur biedt organisaties de mogelijkheid om hun IT-middelen dynamisch te beheren, en in te zetten, waardoor ze sneller kunnen inspelen op veranderende marktomstandigheden en bedrijfsbehoeften.

Cloud infrastructuur

Wat is cloud infrastructuur?

Cloud infrastructuur verwijst naar de combinatie van hardware, software, netwerken, opslag en virtuele resources die worden geleverd via een cloud computing platform. In plaats van fysieke servers en datacenters te beheren, maken bedrijven gebruik van deze cloudgebaseerde resources, die on-demand beschikbaar zijn via het internet. Dit biedt organisaties de mogelijkheid om eenvoudig toegang te krijgen tot de nodige rekenkracht, opslag en netwerkcapaciteit, zonder de noodzaak van aanzienlijke upfront investeringen in hardware. Cloud infrastructuur werkt op basis van een pay-as-you-go model, waardoor bedrijven alleen betalen voor de resources die ze daadwerkelijk gebruiken.

Hoe een cloud infrastructuur werkt

Een cloud infrastructuur is opgebouwd uit verschillende componenten die samenwerken om diensten en toepassingen vanuit de cloud te leveren. Een korte beschrijving van de belangrijkste elementen:

  • Hardware: De fysieke hardware van cloudomgevingen bestaat uit servers en back-upapparaten, die zich vaak in datacenters verspreid over verschillende regio’s bevinden. Deze fysieke componenten vormen de basis waarop de cloudservices draaien.
  • Compute: Dit is de rekenlaag binnen de cloudinfrastructuur die verantwoordelijk is voor het uitvoeren en beheren van virtuele machines, containers en andere werkbelastingen. Virtualisatietechnologie speelt hierbij een cruciale rol door het creëren van gevirtualiseerde resources die flexibel kunnen worden toegewezen en geconfigureerd.
  • Opslag: In plaats van gegevens lokaal op harde schijven op te slaan, maakt cloudinfrastructuur gebruik van cloudopslag, waarbij gegevens extern worden opgeslagen op servers van cloudproviders. Diensten zoals blok-, object- en bestandsopslag maken het mogelijk om opslagcapaciteit dynamisch te schalen en prestaties aan te passen aan de behoeften van de gebruiker.
  • Netwerken: Dit onderdeel stelt gebruikers in staat om verbinding te maken met cloudtoepassingen en -diensten met lage latentie. Het netwerksegment van de cloudinfrastructuur zorgt voor de connectiviteit en dataoverdracht tussen verschillende componenten en diensten binnen de cloud.
  • Beveiliging: In cloudinfrastructuur moeten uitgebreide beveiligingsmaatregelen zoals versleuteling, verificatie, toegangsbeheer en toezicht worden opgenomen. Deze zijn ontworpen om gegevens te beschermen en snel te reageren op potentiële bedreigingen.
  • Beheer: Beheer van cloudinfrastructuur vindt doorgaans plaats via een web based interface, waarmee gebruikers de mogelijkheid hebben om de infrastructuur te monitoren, configureren en schalen naar behoefte.

Public cloud en hybride cloud

Public cloud

In een public cloud-model ‘huurt’ een organisatie infrastructuur en diensten van een externe cloudprovider zoals Microsoft. De rekent ‘als een dienst/as a service’ af. De data en toepassingen worden beheerd door de provider en via het internet toegankelijk gemaakt voor het bedrijf. Dit model biedt aanzienlijke voordelen, zoals schaalbaarheid en flexibiliteit, omdat bedrijven eenvoudig resources kunnen op- of afschalen naar gelang de vraag.

Bovendien is de public cloud vaak een kostenefficiënte oplossing, aangezien organisaties alleen betalen voor de resources die ze daadwerkelijk gebruiken, zonder de noodzaak voor grote investeringen in fysieke hardware.

Hybride cloud

Een hybride cloudmodel combineert on-premises infrastructuur, of privéclouds, met public cloud-services. Deze aanpak stelt organisaties in staat om gevoelige of bedrijfskritische gegevens en toepassingen in een privéomgeving te houden, terwijl minder gevoelige workloads naar de public cloud worden verplaatst voor meer schaalbaarheid en kostenefficiëntie.

Dit model biedt het beste van beide werelden: de controle en beveiliging van een privécloud, gecombineerd met de flexibiliteit en lagere kosten van de public cloud. Bovendien kan een hybride cloud ook een ‘tussenstap’ zijn voor organisaties die geleidelijk willen migreren van on-premises systemen naar een volledig cloudgebaseerde infrastructuur.

Welk cloudmodel past het beste bij jouw organisatie en (toekomstige) behoeften?

Welke cloudoplossing het beste past bij jouw organisatie, is afhankelijk van een veelheid aan factoren, zoals bijvoorbeeld security-vereisten, performance, compliance en budget. Laat je daarom goed adviseren, zodat je (samen met een partner) een cloudstrategie ontwikkelt die optimaal aansluit bij de zakelijke behoeften en doelen.

Voordelen van cloud infrastructuur

  • Schaalbaarheid: Cloud infrastructuur maakt het eenvoudig om IT-resources op- of af te schalen, afhankelijk van de vraag. Dit zorgt voor een optimale resourcebenutting en kostenbeheersing.
  • Kostenbesparing: Door te kiezen voor een cloudmodel, vermijden organisaties de hoge kosten van het aanschaffen en onderhouden van fysieke hardware. Bovendien kunnen ze operationele uitgaven verminderen door gebruik te maken van efficiënte cloudservices.
  • Betrouwbaarheid en continuïteit: Cloud providers bieden hoge beschikbaarheid en robuuste disaster recovery-oplossingen, waardoor bedrijven verzekerd zijn van continuïteit in hun dienstverlening.
  • Flexibiliteit: Werknemers kunnen vanaf elke locatie en met elk apparaat toegang krijgen tot cloudgebaseerde toepassingen en data, wat de productiviteit en samenwerking bevordert.
  • Beveiliging: Cloud providers investeren in geavanceerde beveiligingsmaatregelen en bieden compliance-certificeringen, waardoor organisaties een hoog niveau van gegevensbescherming en naleving van regelgeving kunnen handhaven.

Gebruikmaken van alle voordelen van cloudinfrastructuur zonder gedoe: Azure Managed Cloud

In het oerwoud van alle mogelijkheden kan het maken van de juiste keuzes overweldigend en complex zijn. De overstap of de verdere reis naar de cloud gaat dan ook vaak gepaard met complexiteit, onverwachte uitdagingen en kosten. Met onze Azure Managed Cloud dienstverlening nemen we het volledige beheer van jouw cloudomgeving uit handen. Wij zorgen ervoor dat alles goed geregeld is, jij kunt je richten op je kernactiviteiten.

Azure Managed Cloud is meer dan slechts een verzameling cloudservices; het is een complete oplossing voor het beheren en optimaliseren van je cloudinfrastructuur. Microsoft Azure biedt een robuuste basis die bekend staat om zijn flexibiliteit, schaalbaarheid en betrouwbaarheid.

Met onze Managed Clouddiensten krijgen bedrijven eenvoudig toegang tot een breed scala aan Azure-services. Dit varieert van basis infrastructuurbeheer tot geavanceerde cloudoplossingen zoals machine learning en data-analyse. Deze diensten stellen organisaties in staat om hun cloudomgeving snel aan te passen aan veranderende behoeften, kosten te optimaliseren en hun beveiliging te versterken, zonder de complexiteit van het in eigen beheer en regie managen van de omgeving.

De clouddiensten van Valid: van ontwerp tot beheer

Valid begeleidt bedrijven in elke fase van hun cloudtraject. We beginnen met het ontwerpen van een solide infrastructuur, waarbij ons team van experts nauw samenwerkt met klanten om op maat gemaakte oplossingen te ontwikkelen die aan specifieke bedrijfsbehoeften voldoen. We leiden het proces van bouw en implementatie, inclusief de integratie en migratie van bestaande systemen, om ervoor te zorgen dat de overgang naar de cloud soepel verloopt.

Na de implementatie blijft onze betrokkenheid sterk. We bieden doorlopend onderhoud en support, waarbij we proactief mogelijke problemen identificeren en oplossen, beveiligingsupdates uitvoeren en ervoor zorgen dat de infrastructuur altijd optimaal presteert. Met Azure Managed Cloud diensten van Valid ben je verzekerd van een stabiele, veilige en kostenefficiënte cloudomgeving die meegroeit met jouw organisatie.

Ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie
Valid – CTA 1