FinOps en Azure: krijg grip op je cloudkosten

Cloud computing heeft een sterke groei doorgemaakt en veel bedrijven zijn al volop bezig met hun cloudreis. Echter blijkt het beheersen van cloudkosten een cruciale uitdaging voor veel bedrijven. Uit recent onderzoek van Info Support komt naar voren dat één op de drie bedrijven moeite heeft om grip te krijgen op de kosten die cloudgebruik met zich meebrengt (bron: De cloud in kaart: één op de drie bedrijven krijgt geen grip op cloudkosten)

Om zo effectief en efficiënt mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheden die cloud biedt, is het belangrijk dat bedrijven de kosten van hun cloudomgeving(en) beter te monitoren en daarmee structureel te hoge kosten voorkomen.

> 0 % van bedrijven krijgt geen grip op cloudkosten
> 0 % van bedrijven ontbreekt het aan tools om de kosten te monitoren

Zo geeft 30% van de organisaties aan dat zij te maken hebben met onverwachte kosten gerelateerd aan cloud. Voor bijna de helft van de organisaties (44%) ontbreekt het aan een goede oplossing of tools om cloudkosten te monitoren en beheren.

Wat is Azure FinOps?

Azure FinOps is een verzameling best practices en strategische benaderingen gericht op het optimaliseren van cloudkosten. Door scherp te kijken naar de cloudkosten en slim gebruik te maken van de mogelijkheden en afrekenmodellen van Azure, helpen wij onze klanten om de kosten structureel zo laag mogelijk te houden. Dit doen we door middel van rightsizing, snoozen, autoscaling, reserveren en licensing.

De voordelen van grip op Azure cloudkosten

Veel bedrijven hebben moeite om hun grip op Azure kosten en operatie te verbeteren. Door grip te krijgen op je kosten kun je onder andere:

  • Cloud spend reduceren: Bespaar aanzienlijk op clouduitgaven door inefficiënties te elimineren en kostenbewuste keuzes te maken.
  • Performance verbeteren: Optimaliseer de prestaties van je workloads door te zorgen voor de juiste resources, wat leidt tot een betere gebruikerservaring en efficiënter gebruik van middelen.
  • Uitstoot verminderen: Door optimaal verbruik te stimuleren, draag je bij aan een duurzamere cloudomgeving met minder uitstoot.

Rightsizing: gebruik de goedkoopste VM-Series

Een van de meest effectieve manieren om kosten te besparen is het optimaliseren van de grootte van virtuele machines (VM’s). Door te kiezen voor de goedkoopste VM-series die voldoen aan de prestatie-eisen van je workloads, kunnen we aanzienlijke besparingen realiseren zonder concessies te doen aan de performance.

Voorbeeld: Een klant had meerdere D-series VM’s in gebruik voor een applicatie die niet veel CPU-kracht nodig had. Door over te schakelen naar B-series VM’s, die kostenefficiënter zijn voor bursts van activiteit, bespaarden ze 30% op hun maandelijkse VM-kosten.

Snoozen: uitzetten van inactieve VM’s

Een andere belangrijke strategie is het snoozen van VM’s wanneer ze niet in gebruik zijn. Door VM’s uit te schakelen buiten werktijden of tijdens periodes van laag gebruik, kunnen bedrijven hun cloudkosten aanzienlijk verlagen. Wij helpen onze klanten bij het implementeren van geautomatiseerde oplossingen om dit proces te stroomlijnen.

Voorbeeld: Een bedrijf had verschillende ontwikkel- en testomgevingen met VM’s die 24/7 draaiden. Door een schema in te stellen om deze omgevingen automatisch uit te schakelen buiten kantooruren, werden de operationele kosten met 40% verlaagd.

Autoscaling: resources automatisch aanpassen aan vraag

Autoscaling is één van de krachtigste functies binnen het gebruik van een cloudplatform als Azure. Het stelt je in staat om een aantal computer resources dynamisch aan te passen op basis van de huidige consumptie, wat zorgt voor optimale prestaties en kostenefficiëntie. In de context van FinOps is autoscaling een uitstekend voorbeeld van hoe je effectief waarde van de cloud kunt benutten.

Je werklast is zelden statisch. Het kan aanzienlijk variëren op basis van verschillende factoren, zoals:

  • Tijd van de dag of maand: Hogere werklast aan het begin of einde van de dag of maand
  • Campagne of evenementen: Plotselinge pieken in vraag door marketingcampagnes of speciale evenementen

Door autoscaling toe te passen kun je de resources automatisch aanpassen aan de vraag, opschalen tijdens piekuren en afschalen wanneer de vraag afneemt. Dit zorgt ervoor dat je niet betaalt voor ongebruikte resources en hiermee een aanzienlijke besparing kunt realiseren.

Schalen, is een uitstekende manier om kosten in de cloud te optimaliseren en tegelijkertijd meerwaarde te leveren. Door je workloads te analyseren en gebruik te maken van automatisering die door de verschillende Azure diensten aangeboden worden, kun je op- en afschalen volgens de consumptie van resources op actuele basis.

Reserveren: korting door lange termijn commitment

Azure biedt aanzienlijke kortingen voor bedrijven die zich committeren aan langere termijnen. Door middel van reserveringen kunnen klanten profiteren van lagere tarieven in ruil voor een verbintenis van één of drie jaar. Wij begeleiden onze klanten bij het maken van de juiste reserveringskeuzes op basis van hun gebruikspatronen en behoeften.

Voorbeeld: Een klant die voorspelbare workloads draaide, besloot een 3-jaars reservering voor hun VM’s te maken. Dit resulteerde in een kostenbesparing van 50% vergeleken met de pay-as-you-go tarieven.

Licensing: gebruik van AHUB en CSP subscripties

Licentiekosten bepalen een groot deel van de clouduitgaven. Met Azure Hybrid Use Benefit (AHUB) en CSP-subscripties helpen wij onze klanten om te profiteren van bestaande licenties en kosten te verlagen. Door gebruik te maken van AHUB kunnen klanten hun on-premises Windows Server- en SQL Server-licenties gebruiken in Azure, wat aanzienlijke besparingen kan opleveren.

Voorbeeld: Een organisatie gebruikte bestaande Windows Server-licenties met AHUB, wat hun maandelijkse kosten met 35% verminderde door dubbele licentiebetalingen te vermijden.

Heeft jouw organisatie grip op cloudkosten?

Kortom, Azure FinOps biedt een gestructureerde en doorlopende aanpak om de clouduitgaven te verminderen en de efficiëntie te verbeteren. Met als doel om grip op je cloudkosten te krijgen én houden. In hoeverre heeft jouw organisatie grip op cloudkosten? De ervaring leert dat, in vrijwel alle situaties, blijkt dat er veel rek zit in het reduceren van de kosten en optimaliseren van de juiste performance.

Hoe zit dat voor jouw organisatie? Ben je benieuwd of je een optimaal rendement haalt uit de maandelijkse investeringen in je cloudomgeving? We gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Menu infra en cloud
Vorige artikel Een effectieve aanpak voor het uitvoeren van een gap analyse
Volgende artikel Valid behaalt Innovator status bij Palo Alto Networks
Valid – samenwerken 2 (2)