Azure Networking: essentiële tools voor veilige en schaalbare netwerken

Cloud-netwerken zijn een belangrijk en essentieel onderdeel van cloud computing. Ze maken de communicatie tussen (cloud)gebaseerde applicaties, diensten en werkprocessen mogelijk. Microsoft Azure, een van de grootste aanbieders van cloudservices, biedt een reeks netwerkdiensten om het gebruik en beheer van workloads in de cloud te ondersteunen.
 
Azure Networking is een verzameling netwerkdiensten waarmee je cloud-infrastructuur optimaal kan worden ingericht, beveiligd en beheerd. Of je nu je eigen netwerken wilt beheren, beveiligingsmaatregelen wilt implementeren, of je netwerkprestaties wilt optimaliseren, Azure Networking biedt de tools die je nodig hebt. In dit artikel bespreken we de belangrijkste componenten van Azure Networking en leggen we uit hoe je deze kunt gebruiken om robuuste netwerkoplossingen te bouwen die aansluiten bij de specifieke behoeften en vereisten van jouw organisatie.

Networking in Azure

Networking in Azure vormt de kern van veel (cloud)diensten. Ze zorgen ervoor dat alle services en middelen binnen en buiten het Azure-ecosysteem probleemloos met elkaar kunnen communiceren. Dit netwerk biedt connectiviteit, schaalbaarheid en beveiliging. Hier bespreken we hoe je virtuele netwerken, subnets, load balancers, VPN’s en netwerkbeveiligingsgroepen kunt aanmaken, beheren en optimaliseren.

De basis van Azure Virtual Networks en Subnets

Azure Virtual Networks (VNet) zorgen ervoor dat je een eigen privé-ruimte in Azure kunt creëren. Dit is vergelijkbaar met een traditioneel netwerk in een eigen datacenter, maar met de voordelen van Azure’s schaalbare infrastructuur. Een VNet geeft je volledige controle over je netwerk, van IP-adressen tot subnetinstellingen.
 
Subnets splitsen je VNet in kleinere delen, zodat je verschillende onderdelen van je netwerk kunt scheiden, bijvoorbeeld voor webservers, databases of applicatieservers. Dit is belangrijk voor zowel beveiliging als organisatie, omdat je hiermee nauwkeurig kunt bepalen welke onderdelen van je netwerk met elkaar communiceren.

Gebruik van Azure Load Balancers voor hoge beschikbaarheid

De Azure Load Balancer verdeelt het inkomende netwerkverkeer over meerdere servers. Dit zorgt ervoor dat applicaties altijd beschikbaar en snel blijven. Het verdeelt de belasting zodat geen enkele server overbelast raakt, en stuurt verkeer door naar beschikbare servers als er eentje uitvalt.

Virtuele Privénetwerken (VPN’s) in Azure

Azure VPN Gateway maakt een veilige verbinding tussen je lokale netwerk en de Azure-cloud mogelijk. Dit is belangrijk wanneer je in Azure applicaties wilt draaien die toegang nodig hebben tot je lokale middelen. Er zijn verschillende VPN-opties, zoals verbindingen voor individuele apparaten (Point-to-Site) of voor volledige netwerken (Site-to-Site).

Netwerkbeveiligingsgroepen (NSG’s) voor extra beveiliging

Netwerkbeveiligingsgroepen (NSG’s) zijn een beveiligingsfunctie van Azure die het binnenkomend en uitgaand verkeer naar je virtuele machines (VM’s) en subnets regelen. NSG’s fungeren als een firewall, waarmee je bepaalt welk verkeer wordt toegestaan op basis van IP-adres, poort en protocol. Dit helpt bij het opzetten van een sterke beveiligingsstructuur voor je cloudomgeving.

De belangrijkste componenten van Azure Networking

We beschrijven de belangrijkste componenten van Azure Networking: Virtual Networks, Network Security Groups (NSG) en firewalls, VPN Gateways en ExpressRoute Circuits, Application Gateways, Domain Name System (DNS) en Network Watcher en Azure Monitor.
 
1. Virtual Networks (VNet)
Virtual Networks stellen je in staat om je eigen privé-netwerken in Azure te creëren en beheren. Met VNets kun je Azure-resources zoals virtuele machines, databases en applicaties op een veilige manier met elkaar verbinden. VNets bieden ook de mogelijkheid om subnetten te configureren, verkeersregels te definiëren en netwerkbeveiliging te beheren.
 
2. Network Security Groups (NSG) en Azure Firewall
Network Security Groups en Azure Firewall helpen je om te bepalen wie toegang heeft tot je Azure-resources en ongewenst verkeer te blokkeren. Met NSG’s kun je beveiligingsregels definiëren die verkeer naar en van je virtuele machines filteren. Azure Firewall biedt een uitgebreide en schaalbare oplossing voor het beveiligen van je hele netwerk, met ingebouwde hoge beschikbaarheid en on-demand schaalbaarheid.
 
3. VPN Gateways en ExpressRoute Circuits
VPN Gateways en ExpressRoute Circuits stellen je in staat om je bestaande netwerken op een veilige en betrouwbare manier met Azure te verbinden. VPN Gateways bieden site-to-site (S2S) en point-to-site (P2S) VPN-verbindingen via het internet. ExpressRoute biedt privéverbindingen via connectiviteitsdienstverleners, met hogere betrouwbaarheid en lagere latency dan internetverbindingen.
 
4. Application Gateways
Application Gateways inspecteren en routeren netwerkverkeer om de betrouwbaarheid en snelheid van je applicaties te verbeteren. Ze bieden layer 7 load balancing, SSL offloading, en web application firewall (WAF) functionaliteiten. Dit helpt bij het optimaliseren van de prestaties en beveiliging van je webapplicaties.
 
5. Domain Name System (DNS)
Met Azure DNS kun je domeinnamen gebruiken in plaats van IP-adressen, wat het beheer en de toegang tot je resources vergemakkelijkt. Azure DNS biedt betrouwbare en snelle domeinnaamresolutie en maakt het eenvoudig om je DNS-records te beheren via het Azure-portaal.
 
6. Network Watcher en Azure Monitor
Network Watcher en Azure Monitor helpen je bij het controleren en verbeteren van de prestaties en gezondheid van je netwerk. Network Watcher biedt tools voor netwerkdiagnose en monitoring, zoals pakketcapturing en verbindingscontrole. Azure Monitor biedt uitgebreide bewaking en rapportage voor al je Azure-resources, inclusief netwerkcomponenten.

Categorieën van Azure-connectiviteit

Azure-connectiviteit kan worden gecategoriseerd in drie netwerkbronnen op basis van de locatie waar het netwerkverkeer wordt geïnitieerd:
 
1. To Azure (Ingress)
Ingress richt zich op al het netwerkverkeer dat je Azure-infrastructuur binnenkomt. Dit omvat verkeer vanuit je kantoorlocaties of openbare locaties naar je Azure-resources. Typische oplossingen zijn site-to-site (S2S) of point-to-site (P2S) verbindingen via het internet of Azure ExpressRoute-verbindingen via connectiviteitsdienstverleners.
 
2. From Azure (Egress)
Egress richt zich op al het netwerkverkeer dat je Azure-infrastructuur verlaat, bijvoorbeeld verkeer naar internetdiensten zoals Microsoft 365 en andere SaaS-diensten.
 
3. In Azure
Dit omvat al het netwerkverkeer binnen je Azure-infrastructuur, zoals communicatie tussen virtuele machines en andere Azure-resources binnen hetzelfde VNet of tussen verschillende VNets.

Service Demarcation Point: Azure Edge Network

Het service demarcation point is het Azure Edge Network, de grens waar Azure Networking verbinding maakt met andere netwerken die niet in Azure zijn. Het Azure Edge Network gebruikt ExpressRoute of internetpeering om het internet of een bedrijfsnetwerk met Azure te verbinden. Het is het toegangspunt voor netwerkverkeer dat je Azure-infrastructuur binnenkomt. Connectiviteit voorbij het Azure Edge Network vertrouwt op dienstverleners om de verbindingen op te zetten.


 Toegevoegde waarde van Azure Networking

  • Boost performance: Azure Networking verbetert de prestaties door het gebruik van high-performance netwerken en edge intelligence.
  • Zero Trust Model: Beveilig je data met een Zero Trust-model dat ervoor zorgt dat alle netwerkverkeer, zowel binnen als buiten Azure, continu wordt gecontroleerd en beschermd.
  • Eenvoudig beheer: Met Virtual Networks, ExpressRoute en Network Security Groups kun je je netwerk eenvoudig beheren en optimale prestaties garanderen.
  • Consistente gebruikerservaring: Zorg voor een consistente en betrouwbare gebruikerservaring door gebruik te maken van Azure’s netwerkoplossingen die ontworpen zijn voor hoge beschikbaarheid en lage latentie.

Conclusie: Azure Networking zorgt voor verbinding, beveiliging, monitoring en optimalisatie van cloudinfrastructuur

Azure Networking biedt een uitgebreide suite van diensten en functies die je helpen om je cloud-infrastructuur te verbinden, beveiligen, monitoren en optimaliseren. Door gebruik te maken van de componenten en mogelijkheden van Azure Networking, kun je netwerkoplossingen bouwen die perfect aansluiten bij de behoeften van je organisatie. Of je nu je eigen netwerken wilt beheren, veilig wilt verbinden met andere netwerken, of de prestaties van je applicaties wilt verbeteren, Azure Networking biedt de tools en technologieën die je nodig hebt om succesvol te zijn in de cloud.

Dit artikel werd geschreven door Ralph Zeegers, portfoliomanager bij Valid.

Valid – samenwerken 5
Vorige artikel Het belang van back-up voor Microsoft 365: bescherm je data en continuïteit
Volgende artikel Azure Managed Cloud - de stille kracht achter de digitale transformatie
Valid – werkplek 5