Hoe creëer je betere besluitvorming in je organisatie?

In mijn voorgaande blog lag de focus op datagedreven besluitvorming. Maar dit geldt ook voor de wijze waarop besluiten in organisaties worden genomen en voor (strategische) besluitvorming in het algemeen.

In 2017 schreven Freek Vermeulen en Niro Sivanathan een interessant artikel in de November-December uitgave van Harvard Business Review onder de titel ‘Stop Doubling Down on your Failing Strategy – How to spot (and escape) one before it’s too late ’. Hierin geven ze inzicht over hoe organisaties soms te lang vasthouden aan een kansloze strategie vanwege een aantal hardnekkige vooroordelen en de eerder genoemde Human Biases. In dit artikel benoemen ze zes manieren om de negatieve effecten van die vooroordelen te verminderen bij strategische besluitvorming.

Verminder de invloed van bias en emotie in besluitvorming

Om te beginnen stellen Vermeulen en Sivanathan dat zowel in de wijze waarop besluiten worden voorbereid als in de wijze waarop besluiten worden genomen, de effecten van genoemde vooroordelen en emotionele blokkades te verminderen zijn.

Dit kan onder andere door argumentatie en pleitbezorging los te koppelen van besluitvorming (BOB-fasen: Beeldvormend, Oordeelsvormend, Besluitvormend). Of door de minderheid een expliciete stem te geven en die mee te nemen. Wat ook een goed alternatief is, is de besluitvorming door grotere groepen en meerdere plurale teams te laten plaatsvinden. Dat is overigens iets anders dan de soms oeverloze “Poolse landdagen” binnen organisaties die uitsluitend tot doel hebben om medewerkers passief te betrekken.

Zes principes voor betere strategische keuzes

Uit diverse onderzoeken blijkt dat organisaties die onderstaande zes principes toepassen bij hun strategische besluitvorming, veel minder snel in de valkuil van een te lang doorlopende en uiteindelijke doodlopende koers stappen.

  1. Stel duidelijk regels voor besluitvorming op
  2. Geef aandacht aan stemverhoudingen bij besluiten
  3. Bescherm andersdenkenden en geef ze aandacht (zelfs als ze alleen staan)
  4. Overweeg alternatieven nadrukkelijk
  5. Scheid argumentatie/pleitbezorging en Besluitvorming in het proces
  6. Leer omgaan met spijt voor een verkeerde keuze en accepteer die

Veel voorkomende denkfouten (bias)

sunk cost fallacy
loss aversion
illusion of control
preference for completion
pluralistic ignorance
personal identification

Betere besluiten beginnen bij beter georganiseerde besluitvorming

Datagedreven werken helpt, maar ook hoe besluiten tot stand komen is minstens zo bepalend voor het succes van een organisatie. Door bewust aandacht te geven aan menselijke denkfouten en het besluitvormingsproces slim in te richten, voorkom je dat je vasthoudt aan achterhaalde strategieën. Benieuwd hoe jouw organisatie betere besluiten kan nemen én uitvoeren?

Meer over Jeroen Kuijlen

Deze blog is geschreven door Jeroen Kuijlen, directeur Data Strategists & data expert bij Valid. Samen met zijn team helpt hij organisaties om meer waarde uit data te halen, van strategisch advies tot de praktische inrichting van dataplatformen. Met zijn scherpe analytische blik en brede ervaring weet hij datavraagstukken snel te doorgronden en te vertalen naar concrete oplossingen, altijd met het doel om data écht voor de business te laten werken.

Changemanagement
Vorige artikel Verandermanagement: Drie veelgemaakte fouten en hoe je deze (niet) maakt
Volgende artikel Beveilig je Azure-omgeving: best practices voor security en disaster recovery
Azure